Raclette-ruoka on Sveitsin tyypillinen kylmien vuodenaikojen ruokalaji. Aiemmin juustokiekkoa lämmitettiin usein avotulella nuotiolla, mutta nykyisin sähkökäyttöisellä raclette – pöytägrillillä. Grillin yhteydessä on pieni pannu jokaiselle ruokailijalle, jossa tämä voi sulattaa juustonpaloja. Suomalais – sveitsiläisessä Michelin perheessä Raclette on koko perheen lempiruokaa.

Jyväskyläläisen Michelin perheen raclette - grillillä on hauska tarina. ”Sain laitteen sinkkuna ollessani kirjakerhosta jäsenhankintapalkintona. Jonkin ajan kuluttua möin sen sukulaiselle, koska ajattelin että minähän en tuommoista laitetta tarvitse koskaan mihinkään. Kun sitten olin menossa Patrikin kanssa naimisiin, äitini hankki sukulaisellakin käyttämättömäksi jääneen laitteen takaisin ja antoi häälahjaksi. Kyllä oli naurussa pitelemistä, kun näin, että äiti kantaa laitetta lahjapöytään. Äiti sanoi, että nyt sinä tarvitset tuota, kun sinulla on sveitsiläinen mies”, Anne Michel muistelee. Ja koska äidit ovat yleensä oikeassa, niin kävi tässäkin tapauksessa. Raclettesta on tullut koko perheen herkkua, lapset syövät aterioinnin aikana aikuisen annoksen juustoa.
Juuston lisäksi nautittavien herkkujen ostaminen on yleensä Patrikin vastuulla. ”Perinteisesti lisukkeena syödään hillosipulia ja pieniä suolakurkkuja. Kotona Sveitsissä käytimme usein kuivattua naudanlihaa. Kuivattu poronliha voisi sopia erinomaisesti racletteen”, Patrik toteaa. Tällä kertaa Patrik on hankkinut naudanpaistia, herkkupippurikinkkua, paahdettua hiilloskalkkunaa ja kylmäsavuhärkää. ”Sveitsissä myydään erityisiä racletteperunoita, mutta me käytämme pieniä Lapin puikulaperunoita. Näin meidän juuremme kohtaavat tässä ruoassa”, naureskelee Anne, jonka sukujuuret yltävät aina Sodankylään asti. Perunat nostetaan laitteen päälle lämpölevylle ja siitä jokaisen on helppo kuoria sitä mukaa, kun oma juustoannos sulaa. Ruoan kanssa nautitaan yleensä valkoviiniä, mutta lapsiystävällisempi vaihtoehto on tee. ”Halusin kerran lapsena kokeilla cocacolaa, mutta huomasin kyllä heti, että se ei sopinut. Glögiä voisi näin joulun aikaan pitää vaihtoehtona”, Patrik toteaa.

Perinteiset lisukkeet perunoiden ohella racletteruoassa ovat hillosipuli ja pienet suolakurkut. Tällä kertaa tarjolla oli myös kylmäsavuhärkää, naudanpaistia, paahdettua hiilloskalkkunaa ja herkkupippurikinkkua
Kolmevuotias Manuel kertoo pitävänsä ruokailussa taukoa, kun hänellä on juusto sulamassa. ”Lapset ovat oppineet että istutaan rauhassa, syödään ja jutellaan samalla. Ruokailu ei olekaan hätäisen hommaa. Isäni, joka on aika hoppuinen mies, ihmetteli kerran kun oli huomannut kolme tuntia viihtyneensä raclette -grillin äärellä”, Anne kertoo. ”Minä syön jo kahdeksatta juustoa”, kertoo kuusivuotias Matias. Syömisvauhti alkaa hidastua. ”Nyt en jaksa enempää, saako mennä levähtämään” hän kysyy. Eikä ihme. Lapset ovat neljästään syöneet kilon verran juustoa. Se on enemmän kuin 200 grammaa, joka Sveitsissä lasketaan yhtä syöjää kohti.

”Racletteruoka on laittajan kannalta mukavaa ja helppoa, ei tarvitse kuin keittää perunat ja kattaa pöytä”, Anne toteaa. Koska juusto on aika rasvaista ja syödään pitkän kaavan mukaan, ennen jälkiruokaa Sveitsissä on tapana käydä ulkona vähän kävelemässä. Anne ja Patrik toivat juustoa syksyllä Sveitisissä käydessään. Juustoa kuluu talviaikaan niinpä Patrikin vanhemmat tuovat juustoa lisää Jyväskylään tullessaan.
Sveitsiläiset lehmäpaimenet ottivat raclettejuustoa mukaansa kulkiessaan karjan mukana. Iltaisin leirinuotion äärellä he sulattivat juustoa ja kaapivat sitä leivän päälle tai perunoiden kera. Paimenten arkisesta ateriasta on tullut ”herrojen herkkua”, sitä tarjotaan Sveitsissä ja muualla Alppien lähettyville Keski - Euroopassa ravintoloissa ja viinikellareissa.
- raclette on sekä juusto että kyseessä olevasta juustosta valmistettu ruokalaji.
- perinteinen raclette on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto. Juuston kypsytys kestää 3-6 kuukautta.
- raclette on muodoltaan pyöreä kiekko, painoltaan noin 6 kiloa.
- sana raclette tulee ranskan ilmaisusta racler, joka tarkoittaa ”raapia/kaapia”.
- valmiiksi siivutettua juustoa sekä Raclette - laitetta saa ostettua Suomesta useista hyvinvarustetuista kaupoista.
3 kommenttia:
Tekisipä mieleni maistaa;)
Sain eilen vihdoinkin kalastettua tuon lehtijutun. Laskin sen sievästi auton penkille ja menin laittamaan Elkkiä takapenkille istuimeensa. Kun palasin etupenkille oli Sami kätevästi ajatellut auttaa, nostanut kameralaukun pois penkiltä ja rytännyt "roskan" pieneksi mytyksi. Nyt omaan siis kyseisen jutun mutta vähän rutatummassa muodossa kuin mitä oli tarkoitus. :D
Sami arvatenkin sai kehut ja kiitoksen ripeästä toiminnastaan...?:)
Lähetä kommentti